Alles draait om talent!
We leven in een wereld waarin er veel aan het veranderen is. Door allerlei ontwikkelingen zoals vergrijzing, ontgroening, migratie en bureaucratie loopt het op gebieden als zorg, onderwijs en wonen langzaam vast. Tegelijkertijd is er elke week wel ergens een overstroming of een ander natuurverschijnsel dat ons met de neus op klimaatverandering drukt en de noodzaak van duurzaamheid steeds dringender doet voelen en voor grote uitdagingen op het gebied van energie en grondstoffen zorgt. Dat alles in een tijd waarin het vertrouwen in de politiek sterk is afgenomen en de debatten verharden. De ontwikkeling van technologie versterkt dit vaak nog, wat er toe leidt dat we steeds meer in ons eigen bubbeltje leven. Aan de andere kant biedt technologie ook kansen om problemen op te lossen, maar je moet het allemaal maar bij kunnen houden. Ben je voorbereid op de digitale toekomst? Veel lastige vraagstukken dus die vaak ook nog met elkaar samenhangen en waarbij het nog zoeken is naar wat nu de beste oplossingen zijn.
Alle talent aan dek!
Zoals we het altijd deden lijkt niet meer te werken en met Jan Rotmans kunnen we stellen dat we niet meer leven in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk, waarin bestaande systemen niet meer voldoen en we de samenleving opnieuw moeten uitvinden. Veel dingen moeten anders, maar hoe precies is nog niet altijd helemaal duidelijk. Daar liggen kansen om te vernieuwen, te experimenteren en te ontwikkelen. Alle talent aan dek dus!
Ook in organisaties zijn de veranderingen voelbaar. Het is soms moeilijk om koers te kiezen en met elkaar te bepalen wat de nu de goede dingen zijn om te doen in tijden dat nieuwe ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Een uitdaging is ook om medewerkers mee te krijgen in de veranderingen en daarbij het beste van zichzelf geven.
Het tekort op de arbeidsmarkt is inmiddels een gegeven en nieuwe generaties hebben andere verwachtingen van het leven, ook als het om werk gaat. En dan is er nog de toenemende druk om te verduurzamen en wel zodanig dat salarissen op peil blijven zodat het dagelijks leven van mensen betaalbaar blijft.
Technologische ontwikkelingen gaan snel en organisaties zetten in op technologische innovatie om de efficiëntie te verhogen en de kwaliteit te handhaven om organisatiedoelstellingen blijvend te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan de uitdagingen in de zorg waarvoor we staan in tijden van vergrijzing en ontgroening. Langzamerhand wordt ook duidelijk dat technologie belangrijk is maar niet de oplossing voor alle vraagstukken. Het is dus zaak om de technologische ontwikkelingen bij te houden en de nodige creativiteit te mobiliseren om het anders te doen. (Co)creativiteit en wendbaarheid zijn dan van groot belang. Het gaat om nieuwe richting zoeken en veranderen en dat is vooral mensenwerk, waarbij leren en ontwikkelen een belangrijke pijler is.
Leren en ontwikkelen vraagt wel een andere aanpak. In de dynamiek van de huidige tijd komen organisatiebrede opleidingsplannen en trainingen vaak te laat. Het ontwikkelen van talenten van mensen wordt steeds belangrijker, omdat mensen daardoor beter presteren, werken met plezier, meer bevlogen zijn, minder verzuim en burn-outklachten hebben en, niet onbelangrijk bij verandering, meer hulp vragen en meer kennisdelen. Medewerkers vasthouden, het beste in hen boven laten komen en dat verbinden is van groot belang in de verandering van tijdperk. Een belangrijke vraag is dan hoe de organisatie zo in te richten dat talent zich thuis voelt en zich met plezier blijvend inzet voor de verdere ontwikkeling van de organisatie. De voordeur open en de achterdeur dicht. Dat is vooral een kwestie van talent identificeren, inzetten, ontwikkelen en waarderen.
Kiezen voor talentontwikkeling betekent dat organisaties leren en ontwikkelen afstemmen op de ontwikkeling van talenten van medewerkers in plaats van het leren en ontwikkelen richten op het aanpassen van mensen aan de organisatie. Uiteraard blijft het belangrijk dat medewerkers over de nodige competenties beschikken om hun werk uit te voeren. Daar moet steeds aandacht voor zijn
In deze tijden van snelle technologische ontwikkelingen waarin mensen bijna met een computer in de hand geboren worden en hybride werken niet meer weg te denken is, is een goed platform voor het ondersteunen van talentontwikkeling en leren onontbeerlijk.
We gaan graag het gesprek aan
Neem contact op voor een goed gesprek via 050-311 72 52 / team@pynter.nl
of vul het contactformulier in.